Vanwege kritiek op het functioneren van de CPD (richtlijn bouwproducten) heeft de Europese Commissie in…
Rook- en warmteafvoer (RWA): Helaas nog niet vanzelfsprekend
Dit jaar nog schreef het AD: ‘Dieren in stal net zo beschermd tegen brand als opslagloods met appels’. Spijtig: in deze discussie over betere brandveiligheid in veestallen wordt rook- en warmteafvoer (RWA) niet eens als oplossing meegenomen. Het feit dat RWA-systemen sinds 2015 volgens een nieuwe norm gecertificeerd moeten zijn is een goede stap in de richting naar een (brand)veiligere toekomst. Tijd om even iets meer te weten te komen over rook- en warmteafvoer en waar het goed voor is.
Wat is RWA?
RWA staat dus voor rook- en warmteafvoer. Bij een brand in een afgesloten ruimte ontstaat bovenin een rooklaag. Deze bouwt op en wordt dikker en heter. Rook- en warmteafvoer zorgt ervoor dat deze rooklaag via ventilatiesystemen afgevoerd wordt, waarvoor nieuwe, ‘verse’ lucht in de plaats komt. Hierdoor ontstaat er minder snel gevaar voor gebouwgebruikers, hulpverleners en de gebouwen zelf tijdens een brand.
Een RWA-systeem is opgebouwd uit:
- rookafvoervoorzieningen
- luchttoevoervoorzieningen
- bedieningssysteem
- rookschermen
Een RWA-systeem wordt aangestuurd vanuit een automatisch branddetectiesysteem en wordt ingezet ter ondersteuning van ontvluchting, brandweerinzet, bescherming van hoofddraagconstructies van gebouwen, schadebeperking en het creëren van een niet-besloten ruimte.
Nieuwe norm certificering rook- en warmteafvoer – een goed begin
Een nieuwe of bestaande installatie, sinds januari 2015 dienen alle RWA-installaties voorzien te zijn van een geldig certificaat. Naast parkeergarages, zullen alle panden waar mensen werkzaam of anders actief zijn onderhevig zijn aan de nieuwe norm. Het betreft een nieuwe maatstaf voor de F200, F300, F400 en F600 EN12101-3: 2015. Kortom, rook- en warmteafvoer met behulp van stuwdruk ventilatoren krijgt een nóg veiliger doel. Door de certificering wordt namelijk zeker gesteld dat de installaties ook daadwerkelijk hun werk doen. Een goed begin dus op weg naar betere brandveiligheid. Al is de installatie van een RWA-systeem nog steeds niet de norm als het gaat om brandveiligheid.
Brandveiligheid in veestallen – een ondergeschoven kindje
Voor brandveiligheid in veestallen is er nog helemaal geen sprake van. ‘Dieren in stal net zo beschermd tegen brand als opslagloods met appels’ (Algemeen Dagblad 2017); oftewel, een appel heeft wat betreft brandveiligheid net zo veel rechten als een koe. Deze discussie is met eerdergenoemd krantenartikel (gelukkig) weer opgelaaid. Het wrange aan deze discussie is echter dat omtrent de oplossingen niet eens gerept wordt over RWA-installaties, terwijl deze doodsoorzaak nummer één – dood door verstikking – bij de dieren in eerste instantie voorkomt. Sprinklerinstallaties hebben het neveneffect veel rookontwikkeling te creëren, waardoor dit alleen vaak niet de complete oplossing biedt.
Ventinet – gecertificeerd én strak
De nieuwe RWA-units van Ventinet gaan met hun tijd mee. De certificering is gedaan door het wereldwijd erkende bureau ‘British Standard Institution (BSI)’. Alle units worden uitgebreid getest, waarna de resultaten vastgelegd worden in een certificaat voor uitlevering. Als klap op de spreekwoordelijke vuurpijl zijn de units in elke moderne kleur verkrijgbaar, waardoor u met een vertrouwd gevoel en een gerust hart ook nog eens een fraai ogend systeem kunt uitkiezen.
RWA – voor mens en dier.
Of je nu dieren, mensen die van een gebouw gebruik maken, brandhulpverleners of het gebouw zelf een dienst wil bewijzen. Met de rook- warmteafvoersystemen van Ventinet zit je altijd goed. Qua certificering én qua uiterlijk. Gezien het nut en de belangen van de RWA-systemen zou het eigenlijk in elk gebouw de norm moeten zijn. En dat uiterlijk is natuurlijk gewoon een extraatje. Nieuwsgierig geworden? Bekijk nu onze RWA-systemen.
Wilt u direct informatie? Neem dan contact met ons op via 0416-391999 of mail naar info@ventinet.nl. We staan graag voor u klaar.